Forgácsolás

A forgácsolás olyan anyagmegmunkáló módszer, amelynél a kiinduló darabról a fölösleges részeket – egy arra alkalmas szerszám (forgácsolószerszám) segítségével – forgács formájában távolítják el. A forgácsolás történhet mértanilag határozott és határozatlan élű szerszámmal. A határozott élű szerszámok közé tartozik például az esztergakés vagy a fűrészlap, a határozatlan élű szerszámok közé például a köszörűkorong.

A forgácsolás fontosabb módszerei az esztergálás, gyalulás és vésés, marás, fúrás, köszörülés, üregelés stb. Néhány forgácsolási műveletet kézzel is el lehet végezni (pl. reszelés, dörzsölés, fűrészelés), de általában gépi erővel, forgácsoló gépekkel forgácsolnak.

Cégünk forgácsolási lehetőségei

Az alábbi gépekkel rendelkezünk:

  1. Hagyományos egyetemes eszterga Ø40 x 1000 x 3000 méretű 2 db.
  2. Egyetemes marógép 400 x 200 x 150
  3. Pitler tipusú NC vezérlésű Ø 40 főorsó valamint másolófejjel 12 db szerszámbefogó hellyel.
  4. Síkköszörű Ø 200 x 20 koronggal mágneses felfogató asztallal.
  5. Síkköszörű

  6. Speciális menetelő gép M5-22ig.

Forgácsolás területén 2 fő szakemberünk és 1 fő betanított dolgozó van. A létszámot a kapacitás igényéhez tudjuk igazítani. Szabad kapacitásunk havi 80-100 óra.

Síkköszörülés kapacitásunk havi 200 óra.

Jelen pillanatban különböző csőből és köracélból csapokat esztergálunk. Automata gépen olajkályhához Ø17 hatszögacélból szelepházat, M14 x 1,5 anyát valamint csavart gyártunk.

Ø 22 köracélból forgácsolunk menetes csőcsonkot ¼ colos belső menettel. Készítünk Ø17,2 x 2,3 acélcsőből 74mm hosszméretben ¼ C menettel. Síkköszörű gépen, szerszám vágólapok, lemezolló késeket valamint hőre lágyuló műanyag daráló késeket élezünk.

A síkköszörű alkalmas robbanó motorok hengerfej köszörülésére.