Felületkezelés

Mi a felületkezelés?

A felületkezelés nagy jelentőségű munkafolyamat a fémiparban. Gondoljunk csak bele, mennyi megtakarítást eredményez az, hogy az egyes alkatrészeket nem teljes egészében korrózióálló acélból kell elkészíteni, hanem a megfelelő eljárás alkalmazásával tudjuk javítani az anyag felületi minőségét.

Felületkezelés alatt azt értjük, amikor különböző bevonó anyagokat viszünk fel a felületre annak érdekében, hogy a munkadarabot a külső behatások ellen védjük, és/vagy az esztétikai értékét növeljük ezáltal.

Felületkezelés a VIPKER Kft.-től

Fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozásként talán evidens is, hogy a fém alkatrészeknek, és csarnokelemeknek nemcsak a gyártásával foglalkozunk, hanem a felületkezelés feladatát is nyugodtan ránk bízhatják az ügyfeleink.

Saját műhelyünkben vállaljuk a fémek porfestését, homokszórását, illetve partner cégünk közreműködésének köszönhetően galvanizálást is tudunk végeztetni, ha arra van szükség. A korrózióvédő és dekoratív bevonatok széles skáláját kínáljuk tehát ezen a területen.

Miért fontos a fém felületek védelme?

A fém felületek legnagyobb ellensége a korrózió, amelynek elkerülése érdekében célszerű valamilyen védelemmel felvértezni a fém tárgyakat. A fémet, mint tudjuk, leginkább a nedvesség és a hőhatás károsítja. A felületkezelés módszere lehet a festés, a lakkozás, az eloxálás, a krómozás, a nikkelezés, a horganyzás, a galvanizálás, a foszfátozás, vagy a bronzzal, arannyal, ezüsttel történő bevonás.

Természetesen a folyamat nulladik lépése a fém anyagok felületének előkészítése a beavatkozásra. Ez azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződéstől mentesnek kell lennie a kezelendő felületnek. Kizárólag ezek után következhet a védőbevonat felvitelére. Ez történhet kémiai, elektrokémiai vagy a termikus módszerekkel.

Az alkalmazott módszertől függően a felületkezelés javítja a fémtárgyak korrózióval szembeni ellenálló képességét, a fémfelület keménységét, kopásállóságát, kémiai ellenálló képességét, elektromos vezetőképességét, és végül, de nem utolsó sorban a megjelenésének az esztétikáját.

Hogyan zajlik a felületkezelés?

A fém felületek megtisztítását, rozsdátlanítását, a rajtuk lévő festékréteg eltávolítását, egyszóval a felület előkészítését szemcseszórással oldjuk meg. Ezután következhet köznapi kifejezéssel élve a szinterezés, vagy más néven porfestés. Ennek során színezett, műanyag-por alapú festéket hordunk fel a kezelendő felületekre, egy elektrosztatikus szórópisztoly segítségével. A fém felületre tapadt műanyag porfestéket ezután 160-200 Celsius fokos hőmérsékleten ráolvasztjuk a munkadarabra. A porfestés után pedig egy rendkívül rugalmas, tartós, és hőálló felületet kapunk eredményül.
Porfestési maximális méretünk : 4000 mm x1500 mm x1000 mm

A porfestéssel történő felületkezelés előnye, hogy a munkafolyamat során egyáltalán nem használunk semmiféle oldószert, fajlagosan olcsónak számító megoldás, nagy felületek is gyorsan bevonhatók ilyen módon, nincs száradási idő, a beégetés után azonnal használható a munkadarab, valamint ha megfelelő minőségű alapanyaggal dolgoztunk, akkor jól ellenáll az UV-sugárzásnak és az időjárás viszontagságainak is.

A galvanizálás szintén egy olyan felületkezelési módszer, amelynek köszönhetően olyan réteget alakítunk ki a fém felületén, amelynek köszönhetően az védettebbé válik a külső fizikai, és kémiai behatásokkal szemben. Gyakorlati hasznán túl, a galvanizálás eredményeként esztétikusabb lesz fém megjelenése. Természetesen ebben a feladatban is szívesen állunk ügyfeleink rendelkezésére, mert olyan alvállalkozót tudhatunk magunk mellett, akiknek a közreműködése maximálisan garantálja a kiváló minőségű fémmegmunkálást.